Sollicitatietips
TIPS VOOR EEN GOED CV
Houd het eenvoudig
Een cv is niets anders dan een korte schets van je opleiding, je beroepservaring en je interesses. Gebruik het om aandacht te trekken voor je sterke punten. Leg de focus niet teveel op bijzaken. In het sollicitatiegesprek kun je altijd toelichtingen geven.
Werk met een omgekeerde chronologie
Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd. Zet daarbij het volgende op een rij:
• de naam en de vestigingsplaats van je werkgever
• begin- en einddatum dat je werkzaam bent geweest
• je precieze functie en een korte beschrijving ervan
• opsomming van je prestaties
Duidelijk en overzichtelijk cv
Wees er zeker van dat je cv goed wordt gepresenteerd en dat het leesbaar is. De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Aandachtstreepjes kunnen helpen bij het opsommen van prestaties waarover tijdens een gesprek kan worden doorgepraat. Als je eventuele werkgever veel moeite moet doen om je cv te lezen, zal hij snel zijn belangstelling verliezen.
Activiteiten tijdens je opleiding
Als je nog geen twee jaar werkt, besteed dan ook aandacht aan prestaties tijdens je opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond. Maar ook bijbanen die je gehad hebt zoals barkeeper of vrijwilligerswerk. Al deze taken laten zien dat je enthousiast bent, iemand die initiatieven neemt en niet afwacht. Bedenk altijd: ook voor een bijbaan zijn bepaalde vaardigheden nodig. Benadruk deze wanneer dat belangrijk is voor de gevraagde functie.
Wees eerlijk
Liegen in je cv is verspilling van tijd voor jezelf en voor je mogelijke werkgever. Probeer op deze manier bijvoorbeeld geen ‘gaten’ in je cv op te vullen. Zes maanden toevoegen aan de tijd dat je een bepaalde baan had kan een goed idee lijken, maar als dit wordt doorzien dan krijg je de baan zeker niet.
Correcte spelling
Typefouten kunnen betekenen dat het cv rechtstreeks in de prullenbak verdwijnt. Het pleit niet voor je wanneer je niet eens je eigen werk kan controleren. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees je cv nauwkeurig na wanneer je denkt dat het af is.
Een frisse blik
Een frisse blik kan nuttig zijn om fouten op te sporen of tips aan te reiken. Laat een goede vriend(in) het cv nalezen wanneer je vindt dat het af is. Wanneer je jouw cv drie of vier keer hebt veranderd, is het soms moeilijk om er nog objectief tegenover te staan. Met andere woorden je ziet bepaalde fouten misschien over het hoofd. Het is dan goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit je cv in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en kijk het vervolgens nog eens goed door voor je het verstuurt.
Referenties
Als je goede referenties hebt, neem die dan zeker op in je cv. Neem echter wel eerst contact op met de referenten voordat je hun naam gebruikt. Niets is erger dan iemand te vermelden die van niets weet of die je misschien niet eens ziet zitten. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van je zal schetsen (positief of negatief) en neem de referenten op die een positief beeld van je hebben. De beste mensen om als referentie te gebruiken, zijn je huidige werkgever of een docent van je opleiding. Iemand die weet hoe jij in een bepaalde werkomgeving handelt.
Helder Payroll
Bent u op zoek naar meer flexibiliteit bij het inzetten en verlonen van uw personeel? Wilt u niet langer meer de risico’s met betrekking tot doorbetaling van personeel bij ziekte of afwezigheid dragen? En de zekerheid dat alles goed ingeregeld is? Wij kunnen u dit alles bieden tegen een zeer scherp tarief.
Heb je vragen? Je kunt ze ook stellen via WhatsApp. Klik op de button hieronder.
Probleem met het weergeven van Facebook berichten.
Klik om de fout te tonen